廣東話輸入法

之前打中文都係用漢語拼音,要打口語就有難度,要轉番倉頡,所以少打中文。而家就試吓用廣東話拼音輸入法(http://cpime.hk/),不過應該有排適應。廣東話拼音唔似漢語拼音咁統一,至少有幾種款式,例如粵拼、耶魯等。就用“有”字做例子,有啲拼 jung、有啲拼 yung。其他要適應嘅地方包括長短音“a”同“aa”同埋一堆容易混淆"oe"同"eo"嘅韻母:"oe"靴、"eoi"去、"eon"準、"oeng"香、"eot"出、"oek"着。

呢個輸入法可以用一個詞語嘅聲母嚟打字,例如"PJ"會出"朋友"/"拼音"等,用落應該會好方便。(而家打呢篇文用咗大約半個鐘,邊打邊學)

P.S.1 Linux上面有冇類似嘅輸入法?

P.S.2 WordPress個word count default係計英文字,邊度有得改?

標籤: , , ,

2 回應 to “廣東話輸入法”

  1. 小黑貓 Says:

    不愧是三丁…

    小時候不懂得打倉頡,也是用粵語拼音,但由於同音字太多,認字需時,打一篇千字訪問稿竟然得用上四小時。學了倉頡後,便把拼音束之高閣了。

    其實拼音也很好,識讀便可以打,不必學拆字。問題也因為同音字太多,令打字速度緩慢。嗯嗯,如果拼音可以加上聲調,也許可以減少對應字串。

    你的新網誌,和舊的一樣,感覺總是很簡單。這,或許是你的風格吧^^

  2. Tom Chan Says:

    我認為用拼音嘅輸入法都應該有詞庫嚟提高效率,否則同音字嘅問題會嚴重影響使用意欲。

    P.S. 呢個輸入法好似未有"智能",將常用嘅字詞排先,如果加埋呢個功能就好喇。
    另,音調可以用shift + (1-6) 輸入,打單字/人名時會有幫助。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: